![](/media/lib/98/n-burzasloneczna-1211988c3d9eb2226c481dc567cbdc48.jpg)
W Borexino odnotowano neutrino pp
28 sierpnia 2014, 09:31Gdy głęboko we wnętrzu Słońca dochodzi do połączenia się protonów w pary, powstają cięższe atomy, a w czasie tego procesu emitowane są m.in. neutrina. Naukowcy sądzą, że taka reakcja to pierwszy krok całego ciągu wydarzeń, w wyniku których Słońce produkuje 99% energii. Dotychczas jednak nie znaleziono bezpośrednich dowodów na to, by przypuszczenia takie były prawdziwe.
![](/media/lib/279/n-dermalabyss-67ba7d95679537efd265ff6e716dbf50.jpg)
Zmieniający kolor tatuaż informuje o stanie zdrowia
13 czerwca 2017, 10:50Eksperci z MIT i Harvard Medical School stworzyli tatuaż, który zmienia kolor w reakcji na zmiany w przepływie płynów wewnątrz ciała. Dermal Abyss to prototypowa technologia zmieniająca naszą skórę w wyświetlacz
![](/media/lib/449/n-bolzeba-b6afd0ac29d321ea1e2886b844aaae06.jpg)
Wiemy dlaczego zęby bolą pod wpływem zimnego pokarmu. I dlaczego działa stary sposób na ten ból
30 marca 2021, 07:04Niektórzy ludzie odczuwają silny ostry ból zębów podczas spożywania zimnych posiłków. Teraz międzynarodowy zespół naukowy odkrył, że za to nieprzyjemne uczucie odpowiedzialny jest kanał jonowy TRPC5 znajdujący się w wytwarzających zębinę komórkach zwanych odontoblastami
Szpieg doskonały?
21 lutego 2007, 16:02Uczeni z MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) opracowali komputerowy model, który potrafi naśladować ludzki układ wzrokowy. Dzięki temu maszyna będzie w stanie np. rozpoznawać poszczególne samochody na zatłoczonej ulicy.
![Caenorhabditis elegans© Zeynep F. Altun, Editor of www.wormatlas.org](/media/lib/18/1195834027_161568-322f15ee010135eb1ad843012a531b84.jpeg)
Długowieczne jak... komórki rozrodcze
9 czerwca 2009, 23:06Geny odpowiedzialne za funkcjonowanie komórek rozrodczych mogą znacząco wydłużyć życie całego organizmu, o ile tylko zostaną aktywowane we wszystkich komórkach - udowadniają naukowcy z Massachusetts General Hospital.
![](/media/lib/67/groszek-b12b8724f3fa171a3bfc4b3b238900b6.jpg)
Kiełkujący problem
12 sierpnia 2010, 12:38Ron Sveden, starszy mieszkaniec amerykańskiego stanu Massachusetts, trafił do szpitala z zapadniętym płucem. Już wcześniej zmagał się z rozedmą. Gdy jego stan nagle się pogorszył, obawiał się, że zostanie u niego zdiagnozowany nowotwór. Okazało się, że głęboko w układzie oddechowym rzeczywiście coś kiełkowało, ale bynajmniej nie choroba...
![](/media/lib/173/n-guz-przed-i-po-podaniu-leku-zapobiegajacego-angiogenezie-85eb1167844459cedd49bc3f5bc75850.jpg)
Obrazowanie wewnętrznych tajemnic guza
18 września 2013, 10:32Dzięki połączeniu 2 zaawansowanych technik obrazowania udało się zajrzeć w głąb nowotworu. Naukowcy mogli na bieżąco wykonywać zdjęcia rosnących guzów.
Odkryto mechanizm działania popularnego probiotyku
16 kwietnia 2015, 10:16Z badań wynika, że szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), który wchodzi w skład wielu probiotyków, wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych: pomaga w problemach dotyczących przewodu pokarmowego i skóry, infekcjach dróg oddechowych, a także odchudzaniu. Dopiero ostatnio odkryto jednak, na czym polega mechanizm jego działania.
![](/media/lib/337/n-nanocze-7702c233ec509b51788e0cfc2cd5adcd.jpg)
Janusowe oblicze nanocząstek z diety: w jednym pomagają, w innych rzeczach szkodzą
29 stycznia 2019, 18:32Ultradrobne cząstki przywierają do mikroorganizmów jelitowych, wpływając na ich cykl życiowy, a także komunikację z gospodarzem. Eksperymenty naukowców z Uniwersytetu Jana Gutenberga (JGU) w Moguncji pokazały też, że wiązanie nanocząstek obniża zakaźność Helicobacter pylori, a jak wiadomo, infekcja tym patogenem zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka.
![](/media/lib/470/n-supermarket-1978f825bd8d37ef715219653bc68a61.jpg)
Zmniejszenie ilości cukru w żywności może uratować setki tysięcy ludzi
6 września 2021, 09:20Można ocalić życie setek tysięcy ludzi, a liczbę zachorowań zmniejszyć o kilka milionów, zmniejszając ilość cukru w sprzedawanej żywności – czytamy na łamach pisma Circulation. Jeśli zmniejszymy ilość cukru o 20% w pakowanej żywności i o 40% w napojach, to w ciągu życia jednego dorosłego pokolenia w USA liczba takich zdarzeń jak ataki serca czy udary zmniejszy się o 2,48 miliona przypadków.